Suuntaudutaan välillä ulospäin - liikkujan lajiin, vauhtiin tai ikään katsomatta

11.12.2018

Etelä-Konnevesi
Etelä-Konnevesi
Etelä-Konnevesi
Etelä-Konnevesi
Puijo
Puijo
Puijo
Puijo
Tiilikka
Tiilikka
Kallavedellä
Kallavedellä
Aamumelonta
Aamumelonta

Luontoliikkuja ja hyvinvoinnin asiantuntija Kati Vähäsarja kertoo luontoliikunnan merkityksestä ihmisen hyvinvoinnille ja kertoo vinkit mihin pohjoissavolaisiin kohteisiin kannattaa tutustua. Ja tiesitkö, että mieli rentoutuu luonnossa jo 20 minuutissa!

Liikkujien kategorisointi lajin, suorituspaikan, liikuntavälineen tai tavoitteellisuuden perusteella on turhaa. Hyvinvoinnin ja terveyden osalta voidaan sanoa savolaisittain, että ”piäasia, että liikut”. Piäasia siksikin, että liikkuminen on monin tavoin yhteydessä päähämme – ajatuksiimme, kokemuksiimme, tunteisiimme. Liikunta tutkitusti lisää psyykkistä hyvinvointiamme.

Skotlantilaisessa tutkimuksessa tarkasteltiin liikkujien mielialaa eri liikuntaympäristöjen näkökulmasta ja todettiin, että mitä säännöllisemmin liikkumisympäristönä oli luonto, sitä epätodennäköisemmin mielenterveys tuotti ongelmia. Tutkijat kehottivat huomioimaan, että luonto liikkumisympäristönä tuottaa mielialan kannalta hyötyjä, jotka itse kunkin kannattaa hyödyntää arjessaan, suosikkilajista riippumatta. Tutkimukset ovat osoittaneet yhä monipuolisempia luonnossa liikkumisen hyötyjä – jopa likinäköisyyden voimakas yleistyminen selittyy osin ulkoilun vähentymisellä. Mielialan lisäksi myös silmämme kaipaavat laajempaa maisemaperspektiiviä, rauhaa ja luonnon valoa tarkkuutta vaativien ja sinistä valoa heijastavien digitaalisten laitteiden rinnalla.

Hektinen arki nostaa stressitasojamme. Yritämme sovittaa työn, koulun ja eri-ikäisten perheenjäsenten vapaa-ajan harrastukset siten, että kaikki hoituisi mallikkaasti. Haastava tehtävä, joka usein johtaa tuskastumiseen – aika ja mielikuvitus eivät aina riitä. Arkikiireen voi katkaista tehokkaasti kipaisemalla metsään tuulettumaan. Eräiden teorioiden mukaan ihmisellä on kehityshistoriastamme johtuen edelleen luontainen kaipuu luontoon. Ehkä siitä juuri kertoo luontomaisemakuvien suosio sosiaalisessa mediassa ja tietokoneiden taustakuvina.

Lähtö usein haastavaa – perillä hymy irtoaa

Perheen kanssa metsään lähtö ei aina ole hirveän näppärää, etenkään jos mukaan lähtee pieniä lapsia, teini ja/tai ihan vain vähemmän innostunut aikuinen. Kun kotiovi saadaan suljettua ja saavutaan polun varteen, ilmeet alkavat rentoutua. Tiedoksi ja kannustukseksi, mielialan ja elinvoimaisuuden on todettu kohenevan luonnossa hyvin nopeasti, jo alle 20 minuutissa.

Metsä on harvinaisen hyvä ympäristö liikkua yhdessä eri ikäisten ja vauhtisten perheenjäsenten kanssa. Yksi taapertaa ja tutkiskelee rauhassa, toinen viskoo kiviä ja keppejä minkä ehtii, kolmas juoksee muita odotellessaan mutkan jokaisen nyppylän kautta. Hyvää mieltä tuottavaa liikettä tulee kaikille ja kotiin päästyä koko perhe voi olla tyytyväinen. Vanhemmat saattavat kokea, että perheen kesken tuli juteltua enemmän ja lapsille jää muistiin perheen yhteinen hyvä hetki. Näillä on merkitystä. Myös joukkueurheilussa kannattaa huomioida, että tutkimusten mukaan luonto on erityisen hyvä ympäristö ryhmän sosiaalisen vuorovaikutuksen kannalta. Poluilla ehtii sanoa omia ja kuulla myös muiden ajatuksia.  

Metsä on hyvä liikkumisympäristö myös sille, joka haluaa liikkua yksin, omassa rauhassa, omaa vauhtia. On hyvä antaa ajatuksille mahdollisuus liitää ja jalostua ilman, että kukaan tai mikään katkaisee ajatusta.

Minne mennään?

Yhä useampi lähtee tänä päivänä luontoon liikkumaan. Tämän osoittavat Suomen 40 kansallispuiston kävijätilastot. Rautavaaralla sijaitsevan Tiilikkajärven kansallispuiston käyntimäärä lisääntyi vuodessa (2016 vs. 2017) noin 20% ja Rautalammilla sijaitsevan Etelä-Konneveden kansallispuistojen käyntimäärä 30%. Kansallispuistot ovat kauneimman ja arvokkaimman suomalaisen luonnon näyteikkunoita, joissa aloittelijankin on helppo liikkua hyvien opasteiden ja huollettujen taukopaikkojen vuoksi. Näihin Pohjois-Savon kansallispuistoihin on helppo rakastua. Maisemat ovat vaihtelevia ja vaikuttavia, joten kulku poluilla etenee huomaamatta. Molemmat puistot sopivat erinomaisesti myös lapsiperheille.

Pohjois-Savosta löytyy runsaasti helposti saavutettavia reittejä niin arki-illan lenkeille, kuin pidemmille retkille ja vaelluksille. Oheisesta laatikosta löydät kohteita, joihin jokaisen Pohjois-Savossa liikkujan kannattaa tutustua. Kohteista kannattaa hakea lisätietoja ennen kaikkea sivustolta www.retkipaikka.fi, jossa on kohteissa kävijöiden kertomuksia ja suosituksia pienistä helmistä kansallispuistoihin. Retkipaikalla on myös oma maksullinen mobiilisovellus, jonka avulla on helppo bongata kartasta kiinnostavia kohteita, kuten vaikkapa luolia. Myös www.luontoon.fi/retkikohteet –sivuilta löytyy kätevä karttahaku, josta voi valita seuraavan kohteensa. Maastossa liikkujaa erinomaisesti palveleva karttasovellus on maksuton Karttaselain. Sovelluksista pystyy seuraamaan omaa sijaintia, jolloin eksymisen riski on huomattavasti pienempi. Kenttää ei kuitenkaan aina löydy, joten uusille reiteille lähtiessä on hyvä tulostaa matkaan kartta www.retkikartta.fi –palvelusta tai kuntien sivuilta.

Poluille ympäri vuoden

Poluilla kulkua ei kannata päättää pimeneviin syysiltoihin. Otsalamput ovat tehokkaita valaisijoita ja nastakengät pitäviä liukkaallakin polulla. Lumen ja latujen tuloa voi joutua odottelemaan pitkään, joten metsää ei kannata unohtaa liikkumispaikkana ”välikaudellakaan”. Lumen tultua koiranomistajat pitävät usein huolen polkujen auki pidosta ympäri vuoden. Lähimetsissä risteilee usein polkuja, joita kannattaa käydä koluamassa. Moni yllättyy löytäessään lähiympäristöstään uusia helmiä!

*Mitchell, R. 2012. Is physical activity in natural environments better for mental health than physical activity in other environments? Social Science & Medicine Vol 91, Aug 130-134.

Teksti ja kuvat: Kati Vähäsarja

 

Katin vinkit, näille poluille ja reiteille kannattaa suunnata Pohjois-Savossa

 

Kuopio
Puijo, luontopolut; Kokonmäen kierto, Puijon polku ja Konttilan kierto.  Neulamäki-Vuorilampi
https://www.kuopio.fi/retkeilyreitit-ja-alueet
https://www.kuopio.fi/luontopolut

Pisa
www.luontoon.fi/pisa

Rautalampi
Etelä-Konneveden kansallispuisto
www.luontoon.fi/etela-konnevesi

Rautavaara
Tiilikkajärven kansallispuisto
www.luontoon.fi/tiilikkajarvi
www.luontoon.fi/alanne

Sonkajärvi
Volokinpolku
https://retkipaikka.fi/volokin-polku/

Tuusniemi
Seinävuoren rotkolaakso
https://retkipaikka.fi/seinavuoren-rotko-tuusniemen-ihme/

Suonenjoki
Lintharju
https://retkipaikka.fi/lintharjun-luontopolku-suonenjoen-salainen-helmi/

Leppävirta
Orinoron rotkolaakso
http://visitleppavirta.fi/fi/palvelu/orinoron-rotko