Perheiden Liikuntalauantait mahdollisti miekkailukokeilut

11.12.2018

Vanhakin koira voi oppia uusia temppuja! Kukapa ei haluaisi joskus vähän mitellä taitojaan ja leikkiä itse olevansa soturi tai oman elämänsä Zorro.

Miekkailu on hieno laji, jota ihan jokainen ei olekaan päässyt kokeilemaan. Kuopiolaisilla perheillä oli neljänä lauantaina mahdollista päästä testaamaan lajia Kuopion Miekkailijoiden vetämillä neljällä Perheiden Liikuntalauantait -kerralla. Ensimmäisellä kerralla paikalle saapui 81 innokasta osallistujaa, lapsia ja aikuisia. Keskimäärin kullakin kerralla oli 39 osallistujaa.

Otsolan salille Kemilänrinteelle saapuneet laskeutuivat kellariin silmissään lievän jännittynyt pälyily, mitähän tuleman pitää? Oli huikeaa nähdä kuinka harjoitteet otettiin hyvin vastaan ja salissa vallitsi mukava harjoittelun tohina. Kyllä siellä varmasti pojissa heräsi pientä taistelu henkeä ja sitä oman elämän soturia. Moni perhe saapui paikalle vain toisen vanhemman saatellessa lapsiaan mukaan toimintaan, mutta olipa joukossa monisukupolvisiakin kokoonpanoja isovanhemmista taaperoihin.  Hienoa oli huomata, kuinka vanhemmissakin kokeilijoissa miekkailu herätti sisäisen lapsen terästäytymään lajin kamppailuhenkeen, kertoi Antti Kares Kuopion Miekkailijoista.

Miekkailu on länsimainen lähitaistelulaji, jossa pyrkimyksenä on suoraviivaisesti voittaa vastustaja ja osua saamatta itse osumia. Laji sisältää paljon sääntöjä ja turvallisuusmääräyksiä. Säännöt säilyttävät lajin ritarillisia ja herrasmiesmäisiä perinteitä. Vastustajaa on kunnioitettava - ottelussa ei saa pakoilla tai kääntää selkäänsä vastustajalle, hävinnyttä ei saa halveksia, vastustajaa on tervehdittävä kohteliaasti, on käteltävä ottelun lopuksi jne. Onpa miekkailutervehdystä käyttäneet jo ritarit varhaiskeskiajalla tuhat vuotta sitten.

Kuopion Miekkailijat on toiminut vuodesta 2005 ja harrastajamäärät ovat nousussa. Seurassa harjoitellaan kolme kertaa viikossa. Harjoituksissa eri-ikäisten on mahdollista harrastaa miekkailua ja vieläpä kaikilla kolmella urheilumiekkailun aseella. Tutuksi tulevat Floretti, Kalpa ja Säilä. Myös erilaisia miekkailukokeiluja sekä esittelytilaisuuksia on halukkaille mahdollisista järjestää.

Lajia aloittaessa jokainen suorittaa alkeiskurssin, jonka käytyään on saanut valmiudet ja riittävästi tietoa jatkaa itsensä kehittämistä seuran harrastustoiminnassa. Laji ei ole helppo – miekkailu vaatii paljon älykkyyttä ja koordinaatiokykyä. Lajin kilpailuissa on myös paljon erikoisia lausahduksia ja tapoja, jotka toistuvat aina otteluissa. Kun ottelu alkaa puetaan miekkailumaskit ja miekkailijat käyvät varoasentoon. Tuomari kysyy, ovatko ottelijat valmiit: ”Etes-vous prêts?” Nämä vastaavat, ja tuomari komentaa ottelun alkavaksi: ”Allez!”

Näitä ja muita hienoja sanontoja liittyy oleellisesti lajiin, joka kuitenkin on kaikille meille tavan tallaajillekin oiva harrastus. Miekkaillessa peruskunto paranee ja lihaksisto sekä hermosto kehittyvät miekkailuun tarvittaviin vaatimuksiin. Ja mikä parasta, voi ikäihminenkin pysyä lajin parissa, sillä sen minkä notkeudessa ja nopeudessa on menettänyt, voi miekkailussa korvata maltilla ja viekkaudella. Treeneissä onkin todistettu, että vanhakin koira oppii uusia temppuja!

ESR-rahoitteinen Perheiden Liikuntalauantait Kuopio 2018-2019 -hanke on mahdollistanut monelle kuopiolaiselle perheelle eri liikuntalajien kokeilun ohjatusti ja tutustuttanut osallistujia seuroihin ja seuratoimijoihin. Ja mikä hienointa, Perheiden Liikuntalauantaissa lapset ja aikuiset liikkuvat yhdessä ja kokevat yhdessä elämyksellisiä hetkiä.

Kati Seppälä/ Yhteisöpedagogi opiskelija, Pohjois- Savon Liikunnan harjoittelija